Burn-out

Arno* was al 33 jaar ingenieur bij een internationaal, bedrijf in het zuiden van het land. Indertijd had hij voor een technische opleiding gekozen, omdat zijn hart bij de techniek lag.

 

Zijn vader had ook een technische achtergrond en daar had hij de liefde voor de techniek zeker van geërfd.

 

Hij had snel carrière gemaakt en was zelfs een aantal jaren naar het buitenland uitgezonden geweest nog voor de kinderen er waren. Dat was een fantastische tijd geweest. Voor hem had dat ook gevoeld als een stuk waardering voor zijn inzet.

 

De laatste jaren was die waardering van het bedrijf voor hem ver te zoeken geweest. De werkdruk was steeds hoger geworden en hij had gemerkt dat alles hem ook niet meer zo snel en soepel afging als vroeger. Dat laatste zou hij nooit toegeven, want de cultuur binnen het bedrijf was dusdanig geworden dat er bij enige perceptie van disfunctioneren zo maar een onvoldoende beoordeling kon volgen, waardoor een eventueel ontslag niet ondenkbaar zou zijn.

 

Toen zijn vrouw een half jaar geleden de diagnose ‘borstkanker’ had gekregen was het hem allemaal te veel geworden. Arno kwam bij mij toen hij ziek gemeld was door zijn werkgever. In onze eerste gesprekken hebben we precies achterhaald wat maakte dat de druk op het werk steeds zwaarder was gaan voelen. Ook bespraken we de onzekerheid en angst die de ziekte van zijn vrouw meebracht. We deden oefeningen uit de gestalttherapie, hypnosetherapie en Arno maakte tekeningen.

 

In eerste instantie kwam hij wekelijks, maar na verloop van tijd was een maandelijkse sessie genoeg tot hij het uiteindelijk weer alleen aankon. Op het werk is niets veranderd, maar Arno gaat er nu op een heel andere manier mee om. Zijn collega’s vragen zich af waar hij de energie en plezier vandaan haalt. 

 

* De naam is niet echt.

red-robin-therapie-burn-out